Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Изборът на нов български патриарх е насрочен за 30 юни

Снимка: БГНЕС

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит, заяви говорителят на синода Старозагорският епископ Киприан. 

Изборът на нов предстоятел на Българската православна църква трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Един от правоимащите, пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх.

"Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав" - се посочва в съобщение на владиката в сайта на Пловдивската епархия.

Пловдивският митрополит Николай

"Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи "експерти" по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 г. бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български патриарх", заявява митрополитът.

Изборът на нов български патриарх е насрочен за 30 юни
Светият Синод взе решение за свикване на Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх на 30 юни 2024 г. Преди това - на 20 юни, на нарочно заседание на Св. Синод ще бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията на Устава на Българската патриаршия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56