Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономическата пролет идва със слънце и заоблачавания

Снимка: Архив

Астрономическата пролет настъпва на 20 март 2024 г. в 05:06 часа, когато е пролетното равноденствие. В края на месеца - на 31 март, в 03:00часа ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да въведем лятното часово време, което ще бъдевалидно до 27 октомври.

В сряда, 20 март,  минималните температури в България ще са между 2 и 3° в София 1°. През деня до обяд ще е предимно слънчево, с умерен до силен северозападен вятър. После облачността ще е променлива до значителна, но ще е без валежи. Максималните температури ще са между 10 и 15°, в столицата 11°.


По Черноморието ще е слънчево, заоблачаване се очаква в следобедните часове. Температурите на въздуха ще са 9-11°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. 

Над планините след обяд ще е облачно. Над Централния Балкан ще превали слаб сняг. Температурата на 1200 м надморска височина ще е до 2°, на 2000 м до минус 4°.

В четвъртък остава облачно. На изток ще превалява дъжд, на места смесен със сняг. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, а максималните - между 10° и 15°.

В Европа на Пиренейския п-ов от запад ще се заоблачава, след обяд ще завали. На Британските о-ви и Западна Франция също ще вали. Над централната част от континента, Апенинския п-ов и в Средиземноморието ще е предимно слънчево и топло. Валежи от дъжд и сняг ще има на Скандинавския п-ов, Прибалтика, Беларус и Украйна.

На Балканите преди обед ще е предимно слънчево. След обяд ще има по-значителна облачност, на места в Румъния и в Гърция ще превали.

В Лондон, Берлин и Париж ще е 16 - 17°. В Москва се очакват 3°. В Рим ще е 19°, в Атина 13°, в Белград 14°, в Букурещ 12°, в Истанбул 10°. Най-топлата европейска столица ще е Мадрид с 24°.

Отвъд Океана – във Ванкувър ще е 15 °, а в Монреал 5°. В Ню Йорк и Чикаго се очакват максимални 3-4°. В Лос Анджелис 22°, в Маями и в Мексико сити ще e съответно 23 и 30°. В Буенос Айрес 26°, в Рио де Жанейро 30°, в Дубай ще е 31°, в Йерусалим 16°.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15