Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подкрепя евробъдещето на Западните Балкани според собствените заслуги

Снимка: Пресцентър НС

Европейската интеграция е най-добрият отговор на рисковете за стабилността в региона на река Дунав. Такава е категоричната позиция на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на австрийското председателство на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. 

Той подчерта, че България активно подкрепя присъединяването към ЕС на страните от Западните Балкани според принципа на собствените заслуги.

Желязков се спря и на темата за Украйна, като заяви, че са необходими силни послания от ЕС за единство в подкрепата за нея.

"ЕС следва да продължи да предоставя на Украйна и нейния народ цялата необходима политическа, финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа", беше категоричен Желязков. По думите му, през последните години темата за сигурността е добила "нови притеснителни измерения - продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, многократните военни удари по дунавска пристанищна инфраструктура и заплахата за свободата на корабоплаването по река Дунав, екологичната заплаха за дунавската екосистема".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34