Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите българи са сред най-щастливите хора в света

Снимка: Pixabay

България е на 81-во място по щастие в света, като подобрява с четири позиции представянето си спрямо миналата година в изследването на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие, което обхваща 143 страни и територии.

Българите остават сред най-нещастните европейци в Европа. След България са само Северна Македония (84), Албания (87), Турция (98) и Украйна (105). Все пак Сърбия, България, и Латвия са страните с най-голям ръст на индекса за щастие за периода 2021-2024 г.

Класацията на щастието се основава на самооценките на хората за удовлетвореност от живота, както и на БВП на глава от населението, социалната подкрепа, продължителността на живота в добро здраве, свободата, щедростта и нивата на корупцията.



За разлика от повечето държави, в България най-щастливи се чувстват младите хора. Ако се вземат отговорите само на най-младите българи, страната би била на 40-о място, но с отговорите само на най-възрастните тя би отишла чак на 90-а позиция.

Финландия е най-щастливата страна в света за седма поредна година. Скандинавските държави запазват местата си сред 10-те най-щастливи, като Дания, Исландия и Швеция изостанаха от Финландия. Управляваният от талибаните Афганистан е на последното 143-то място. Словения, Чехия и Литва се придвижват в топ 20, докато САЩ и Германия излизат от първите 20.

Ежегодният Доклад за щастието в света се публикува от 2012 г., като върху изследването работи световен екип на Gallup и Оксфордския университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд в понеделник

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места..

публикувано на 28.04.24 в 18:30

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04