Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

4
Снимка: facebook.com/IlianaIotova

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските евреи" с документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.


В събота вицепрезидентът ще посети румънския град Търговище. По покана на Асоциацията на българите от Търговище "Заедно" Илияна Йотова ще бъде гост на традиционния празник "Тудорица" – Конски Великден, който е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Програмата включва литургия в храма „Св. Нифон“, парад на конете и фолклорна част с участието на ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга, допълва БТА.

Планирани са срещи на вицепрезидента с представители на местната власт и с Негово Високопреосвещенство отец Нифон – архиепископ на Търговище, почетен митрополит и патриаршески екзарх. В окръг Дъмбовица първите 57 български фамилии се заселват преди 172 години, напомнят от прессекретариата на президентството.



 снимки:facebook.com/IlianaIotova; facebook.com/operanb.ro



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39