Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БТА

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Букурещ. По думите й коалицията в Румъния е съставена от две партии, които имат много сходни идеи, позиции, политики. "За съжаление това при нас не е точно така. Вие много добре знаете на каква основа беше направена сглобката. Такива паралели според мен не са много удачни. Ситуацията е различна, независимо, че общата дума е ротация", добави вицепрезидентът. 

Йотова допълни, че не може нищо да каже по отношение на случващото се в България, „защото днешният ден се отличава с мълчание. С тишина.“ Йотова се обърна към партиите, които участват в управлението, и обясни, че става дума за съдбата на България и трябва да има разум. Тя отново изтъкна, че президентската институция е изпълнила конституционните си задължения, предава БТА.

Ротацията на премиерския пост в Румъния беше извършена през юни 2023 г., когато тогавашният премиер, лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука, се оттегли и беше съставен нов кабинет, оглавяван от настоящия премиер и председател на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11
Награждаване във Велдховен

Нaционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05