Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

Снимка: БТА

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест". 
Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София филм фест". Копродукцията на Мексико, Франция и САЩ дойде в София след като през януари спечели голямата награда на журито на фестивала „Сънданс“. Лентата разказва за момче на име Сухо, което остава сирак в света на възрастните и расте под сянката на насилието – неизменна част от ежедневието в наркокартела. 
"Уроците на Блага" на Стефан Командарев получи две награди – за най-добър филм в програмата "Ново българско игрално кино", както и на гилдията "Кинокритика" към Съюза на българските филмови дейци за филм от балканския конкурс на фестивала.
Наградата на публиката отиде при "Защото обичам лошото време", пълнометражен дебют на режисьорката Яна Лекарска
Наградата на ФИПРЕССИ беше присъдена на "Всичко за семейство Левкович" на унгареца Адам Брайер, който е история за възрастен треньор по бокс, който намира общ език с всички, с изключение на собствения си син.
В международния документален конкурс основната награда получи "Саундтрак на африканската демокрация" на белгийския режисьор Йохан Гримонперес, изследващ една особено безславна глава от историята на Студената война: неоколониалните маневри, довели до убийството на Патрис Лумумба, министър-председател на новата независима Демократична република Конго, през 1961 г.
На голямата българска актриса Цветана Манева беше връчена "Наградата на София" на Столичната община – за принос към изкуството на киното, а на талантливия сръбски режисьор Радивое Андрич – специалната награда на СФФ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14