Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Снимка: БГНЕС

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да участва в преговори за кабинет нито с втория, нито с третия мандат, и се отива на предсрочни избори. Тя мотивира решението на партията с това, че в процеса на преговорите с партньорите от "сглобката" - ПП-ДБ, от ГЕРБ са направили много отстъпки, а в замяна са получили нови искания, затова от партията ѝ са взели решението да сложат край на преговорния процес за ротационно управление.
След отказа на първата парламентарна сила ГЕРБ-СДС от мандата за съставяне на кабинет, отказът трябва да бъде подкрепен от парламента. След това по процедура президентът трябва да връчи мандат на втората по големина сила - ПП-ДБ, която ще има 7 дни, за да го изпълни. Ако не успее, президентът решава на коя трета парламентарна група да връчи третия и последен мандат. Ако той се окаже неуспешен, президентът издава указ за насрочване на предсрочни парламентарни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23