Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

Снимка: bolgarkultura.hu

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на Галерия Мишколц, а приветствие към гостите на събитието ще отправи директорът на Българския културен институт Пламен Пейков. По време на откриването ще има изпълнение на цигулка от Моника Жеков. В изложбата са включени творби на Миклош Мажарофф (1929 – 1997), Роберт Батько, Ренато Чабаи и др. 

Експозицията може да бъде посетена до 22 април 2024 г.
, от понеделник до петък от 09:00 до 15:00 часа местно време.

Миклош Мажарофф (1929-1997) е унгарски живописец и график с майка унгарка и баща българин, който се преселва в Унгария през 1910 година и подобно на много български преселници там се занимава с градинарство. Творбите на Миклош Мажарофф са доминирани от пейзажи и натюрморти в експресивен колорит, динамична мазка и обобщени форми.


Още за българите в Унгария:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работилничка за боядисване на яйца организират българите в Австралия

Работилничка за боядисване на яйца организира днес българската асоциация "Родина" в австралийския град Пърт, съобщават сънародниците ни на страницата си във Фейсбук. Събитието ще се проведе в местния Български клуб от 13:00 до 15:00 часа. Всички..

публикувано на 27.04.24 в 08:45
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10