Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки от нас вече е потенциален инвеститор, дори с малка сума от заплатата си

А как това ще стане реалност в България?

Снимка: freepik.com

В съвременния свят вече не е достатъчно да познаваш отделните парични единици на държавите и да знаеш как техните валути се съотнасят спрямо българския лев. Обръщането на лева в евро и обратното отдавна не решава нашите финансови проблеми и не е част от финансовата грамотност в днешния изключително динамичен свят. Парите на бъдещето ще са дигиталните и никой няма да държи банкноти и монети в ръцете си. Пътят на парите се промени значително, а това неминуемо повдига въпроса и за нашата роля като активни или пасивни потребители.

Живеем в нов свят с много предизвикателства и нови неограничени възможности, но как ние – българите – стоим на прага на т.нар. "трета финансова революция"? Не е тайна, че хората у нас основно познават два модела за управление на средства – или депозит в банката, или инвестиция в недвижими имот, всичко останало е "тера инкогнита". "Ние, българите имаме много ниско самочувствие, а политиците и всякакви външни сили ни убеждават, че сме по-неграмотни, по-неможещи и живеем в държава със слаба икономика. Дори училището внушава на хората чувство за малоценност" - казва в ефира на БНР проф. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания на БАН. За да повдигне завесата към инвестициите чрез личните ни доходи, Даниела Бобева пише книгата "Лични финанси. Третата революция", която вече е практическо ръководство за хиляди студенти от различни специалности:


"Ние традиционно сме възпитавани в максимата "бели пари за черни дни", а не да инвестираме. Съвременните лични финанси са немислими без инвестиции. Това е част от съществуването ни. Сега възможностите ни за такива инвестиции изключително много се разширяват. Можеш с малки суми да инвестираш в някакъв бизнес на хора, които в момента имат нужда от пари, за да се развиват. Това става чрез платформи. Например с 200 евро би могъл да подпомогнеш някакъв хубав проект, който ще се развива и ще носи доходност в бъдеще. Тази форма на инвестиция гарантира по-висока доходност, отколкото тази от депозит в банката. Но хубавото е, че сега можеш да получиш информация от много места. А и всеки човек е различен, има хора които са склонни към риск, други по-малко, но в инвестициите има място за всеки. Големите платформи, чрез които се инвестира, било то във валути, криптовалути, в дялове или в акции, те имат електронни консултанти и там дават индивидуални съвети на всеки според неговата нагласа."


Предпочитаната форма на инвестиции в България е в недвижими имоти и банкови депозити, но има и позитивни промени – защото 75% от българите използват под някаква форма електронни разплащания и дигитални услуги. Има изключително голям дял на интернет търговията, около 60% от населението купуват стоки и услуги в дигитална среда. "Има голям прогрес и българите стават все по-грамотни финансово" , отбелязва проф. Даниела Бобева:

"И докато преди 15-20 години никой не говореше за финансова грамотност, сега всеки поучава и дава мнение по тази тема. Много важно е обаче да получаваме информацията от надежден източник, а не да вярваме на внушения и на готови рецепти. Няма готови рецепти, ние сами правим рецептите, но за това ни трябват знания, които сами можем да получим от източниците на информация."


Даниела Бобева е професор по международна икономика и от 10 години работи по темата за личните финанси. Издава първия си учебник преди 6 години, с подкрепата на фондацията "Джуниър Ачийвмънт" и преподава в шест български университета. Лекциите ѝ се слушат с голям интерес и от студенти от различни специалности.

"За съжаление нашата образователна система е фокусирана върху рисковете, върху проблемите. Това значи, че ние създаваме на хората несигурност, а така човек изпуска възможност, която може сам да преценява и управлява. Знаем колко много хора губят парите си в хазарт, а в случая говорим за инвестиции, които са смислени, които освен някаква печалба, могат да ти донесат удовлетворение от това, че подкрепяш дадена кауза."

Съставила: Гергана Манчева/ по интервю на Нина Цанева, БНР-"Хр.Ботев"/

Снимки: freepik.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15

Нова Загора с аромат на самардала

Празник на самардалата е повод жителите на Нова Загора да излязат на улицата за да отдадат почит на най-популярната си подправка, превърнала се в нещо като туристическо лого на града. Събитието се провежда на 27 април за втора поредна година, а негови..

публикувано на 27.04.24 в 09:10

МВнР изпраща още служители в консулствата в отговор на нуждите на туристическия бранш

Външното министерство командирова допълнителни служители в консулските служби, за да се справят с нарастващите нужди на туристическия бранш от чуждестранни работници през летния сезон. Това се казва в позиция на ведомството по повод интерю за БНР на..

публикувано на 27.04.24 в 09:05