Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

10
Снимка: БТА-архив

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и чужбина. Маскарадното дефиле има състезателен характер, напомнят от Община Павел баня.


И тази година ще бъдат раздадени награди за най-атрактивен и жизнерадостен състав, за автентични маски, костюми и персонажи, за цялостно представяне и други призове. В деня на фестивала дефилето започва с представяне на всяка група, като участващите състави ще бъдат оценявани от специално жури.


Фестивалът се организира от 60-те години на миналия век и се радва на все по-голям интерес, защотопредставя в цялата й пъстрота кукерската и маскарадната традиция в различни части на България. Само в региона на Павел Баня кукерите се наричат "старци“. Названието идва от древни езически времена. Затова фестивалът се казва "Старци в Турия“. Това е последният кукерски фестивал във фолклорния ни календар за годината, тъй като кукерските игри традиционно се изпълняват около празника Сирни Заговезни в края на зимата преди настъпването на пролетта, съобщава БТА.

Вижте още:

Снимки: БТА-архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30