Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запознайте се с тайния живот на семейство скални орли

Снимка: facebook.com/ecomuseumruse

До 7 април посетителите на Екомузея с аквариум в крайдунавския град Русе могат да разгледат изложбата "Поглед към гнездото на скалния орел" на Ивайло Ангелов, докторант в Националния природонаучен музей при БАН. Българският учен е посветил последните 3 години от професионалната си кариера на този пернат вид. За целта Ангелов е инсталирал фотокапан със сензори в обитаемо гнездо на скален орел, който прави 12 900 снимки за период от 45 дни. Това е времето, в което едномесечното орле, отглеждано в наблюдаваната среда, израства и отлита. 

Заснети са любопитни моменти от "житието и битието“ на орловото семейство. "Мъжкият основно носи храната, а женската топли малкото през деня и нощта. Той  носи малко повече гнездови материал, а тя добавя зелени клонки, като почиства и хранителните остатъци от гнездото. Мъжкият има грижата да прогонва и орли – натрапници, както и други хищни птици", казва Ангелов пред БТА и допълва: "Често работя от големи разстояния – наблюдавам орлите от три-четири километра. Работата е в трудни полеви условия – в дъжд, сняг, студ. Придвижвам се по лоши черни пътища, но тази работа за мен е страст".

Вижте още:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпраща 46 спортисти в Париж за Олимпиадата

Общо 46 спортисти са включени в Българската делегация на Олимпийските игри в Париж, които започват на 26 юли, съобщи БОК. Знаменосци са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Освен спортистите за Париж пътуват още 40 треньори и 13..

публикувано на 22.07.24 в 11:56

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50