Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Снимка: karnolsky.eu

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом на културата "Средец".

Вокалната студия "Дъга" е сформирана през 1993 г. от композитора Димитър Кърнолски и вокалния педагог Снежана Полихронова – Кърнолски в Дом на културата "Средец". От тогава до днес студията не е прекъсвала своята дейност, а през редиците ѝ са преминали стотици талантливи деца и юноши. Младите певци редовно изнасят концерти в София и страната, правят записи в БНР и БНТ, участват в дублажи на детски филми, печелят първи места в национални конкурси и фестивали, реализират турнета в чужбина. Възпитаниците на "Дъга" са представяли страната ни на международни форуми в повече от 30 държави. Певците от "Дъга" са музикални домакини на фестивалите "Орфей в Италия", "Karnolsky Summer Camp", "Magia italiana" и "Короната на Орфей" – Гърция.


Днес във вокалната студия се обучават около 40 деца, разделени в три възрастови групи. Репертоарът им включва над 300 песни от различни музикални жанрове – от хорова и църковна музика, съвременни аранжименти на произведения на Хендел, Моцарт, Бетховен, Вивалди, Перголези и др., до фолклор, поп, рок, фолк джаз, рап, R&B. Представят произведенията едногласно или многогласно (до осем гласа), като ги допълват с театрални етюди, танции други сценични форми.

Главен художествен ръководител на "Дъга" е Снежана Полихронова – Кърнолски. Един от водещите български вокални педагози, с огромен опит в работата с деца, тя е и член на международни журита в Италия, България, Полша, Испания, Русия, Латвия, Израел, и др. Завършила е Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – гр. Пловдив. В началото на 80-те години на м. в.  г-жа Полихронова започва работа като учител по музика в гр. Кърджали, където ръководи училищен хор от над 180 деца. В този град създава и първата си детска формация, която нарича Вокална група "Дъга". 


Интересният репертоар, добрата вокална подготовка и артистичното сценично присъствие на малките певци бързо правят групата популярна и търсена не само в Кърджали. Изявите на детската група среща Снежана с бъдещия ѝ съпруг и съмишленик Димитър Кърнолски – известен композитор на детски песни. Двамата започват съвместна работа, а в края на 1992 г. окончателно се установяват в София и през следващата година създават празнуващата днес три десетилетия Вокална студия "Дъга". Постепенно разширяват дейността си неимоверно много – организират концерти, конкурси и пр.

"Той наистина беше новатор – разказва г-жа Полихронова. – Негови са идеите за всички наши конкурси, които започнахме да организираме след 1993 г., макар годините да бяха много трудни. В началото, през 1986 г., беше конкурсът "Детски диск". За да има международен характер, за първото издание той покани за участие деца на чужденци – служители в много от посолствата у нас. За следващите издания, по покана на Международния отдел на БНТ, започнаха да пристигат участници от около 20 държави, придружени от екипи на съответните национални телевизии. (Помня, че пратениците на Уелс направиха невероятен филм за България. Снимаха не само конкурса, а и всичко, което им правеше впечатление. Бяха обиколили селата около Кърджали и заснели прекрасни кадри.)


През 1994 г. започнахме да организираме нашите частни фестивали – "Песен – магия" в курорта "Слънчев бряг", след това – в "Албена". Там създадохме "Ние - 21 век", който сега се нарича Karnolsky Summer Camp. В Италия започнахме  "Magia italiana" (Маджиа Италиана), със съпруга ми организирахме и първия конкурс "Орфей в Италия". Но през 2009 г. той си отиде от този свят. Продължихме аз и нашият син – Димитър Кърнолски – младши. Макар да беше още тийнейджър когато изгуби баща си, той успя да поеме нещата. С него започнахме конкурса "Орфей в Испания", "Короната на Орфей" (в Гърция), Националния конкурс "Път към славата" в България, чието 12 издание се проведе в София – това е един от най-големите национални конкурси, всяка година събира повече от 2000 участници в пет жанра. Освен добър организатор, синът ни е композитор и отличен аранжор. Баща му остави над 300 песни за деца. Няма учебник по музика, в който да няма негова песен, няма конкурс за детска песен, на който да не прозвучи негово произведение. През 2023 г. организирахме Национален празник на българската детска песен, който посветихме на Кърнолски-баща. Планираме да превърнем този празник в традиция. Проведохме го в Дома на културата "Средец", чието ръководство неизменно подкрепя нашите проекти.


Работата с Вокална студия "Дъга" е изключително приятна и удовлетворяваща. Децата, които пеят при нас, не винаги избират за своя професия музиката, но тя остава завинаги част от живота им – разказва Снежана Полихронова. – Споделяли са ми, че умението им да пеят и да са артистични на сцената, им печели много приятели. Сред възпитаниците ни има и доста известни музиканти. Например младата оперна звезда Невена Арутюнян, чиято кариера се развива в Австрия. Деница Василева учи мюзикъл в "Бъркли", Атанас Кулински е тонрежисьор в Националната телевизия, Павел Шияков в момента учи на пълна стипендия в "Бокони" – Милано, Мариам Маврова учи в университета във Виена и т.н. Сред бившите възпитаници имаме пилот, IT специалисти, филолози, лекари и какви ли не други професии. Те поддържат връзка с нас, споделят успехите си. Всички тях помня като деца, помня техните първи стъпки. Това е много вълнуващо. Понякога децата идват много плахи, притесняват се да запеят. Но скоро преодоляват всичко това, радват се и буквално летят по сцената. Струва си всички усилия, за да се наслади човек на такива резултати. Просто трябва да гледаш напред и да вярваш в това, което правиш."


Снимки: Вокална студия „Дъга“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15