Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въведен е режим при извеждане на деца в шенгенското пространство

Снимка: Pixabay

Вътрешното министерство (МВР) е изработило нови мерки срещу извеждането на деца от страната след отпадналите проверки за Шенген. Ако единият родител е завел дело за забрана детето да напуска страната, информацията ще постъпва веднага в МВР. При подобни спорове при разводи районните съдилища ще подават данните направо в полицията. 

МВР ще има информация и за решенията на различните инстанции. Дори те да са се произнесли, че детето може да пътува, забраната остава до окончателното решение на съда от последната инстанция или до изтичане на срока за обжалване. Данните ще се въвеждат и в Шенгенската информационна система, когато детето вече е било изведено. Предвидена е и хипотеза, при която по време на процеса детето ще може да напусне страната, но само с изричното разрешение на съда.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Гърция

Интензивен е трафикът на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни, съобщава кореспондентката на БНР Кети Тренчева. И в двете посоки - към Гърция и към България, повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се..

публикувано на 01.05.24 в 11:26

Шествие на профсъюзите за Деня на труда

По повод отбелязвания днес международен Ден на труда КТ "Подкрепа" организира традиционното си празнично шествие в София. Шествието тръгва от 11 часа от столичния площад "Света Неделя" до музея "Земята и хората", където от 12:30 ще започне 9-часов..

публикувано на 01.05.24 в 11:09