Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС няма да има представители в служебното правителство

Делян Пеевски
Снимка: БГНЕС

"Не вярвам Димитър Главчев да се съветва с държавния глава за състава на служебния кабинет", каза вицепрезидентът Илияна Йотова и изрази надежда 7-дневният срок да е достатъчен на кандидат премиера да състави правителство. "Народните представители искаха президентът да няма никакъв поглед върху служебната власт. Постигнаха го, независимо, че очевидно има нарушение по отношение разделението на властите", подчерта Йотова.

"Никога до този момент в най-новата ни история през целия този много труден преход за България не е имало такова посегателство срещу Конституцията. България е изправена не само пред политическа, но и конституционна криза и това трябва да е ясно на техните съставители – на новите текстове в основния закон", допълни Йотова. Тя припомни думите на Гиньо Ганев, че Конституцията не е пясък, за да носи отпечатъка на който и да е политик, било то и голям реформатор.

"Ако някой от ДПС бъде поканен за министър, няма да приеме", каза в парламента съпредседателят на партията Делян Пеевски. "След изборите ще решим, какво ще правим. Да видим хората на кого ще гласуват доверие", добави Пеевски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42