Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Раждането на модерния град" разказва за София след Освобождението

Снимка: nationallibrary.bg

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София открива днес изложбата "Раждането на модерния град". Поводът е 145-ата годишнина от избора на София за столица. В 16 табла експозицията проследява чрез архивни документи, фотографии, текстове и картини от фонда на библиотеката преобразяването на столичния град през различни епохи.

София е обявена за столица на България на 22 март 1879 г. (по нов стил на 3 април 1879 г.) от Първото учредително Народно събрание, проведено в град Велико Търново след Освобождението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Абитуриентите от българското училище в Одеса желят да продължат образованието си в България

Двадесет и осем абитуриенти от Българското неделно училище “Васил Априлов” в украинския град Одеса получиха удостоворенията си за завършен 11 клас и заявиха желанието си да учат в български университети. “ Стана традиция през последните 11 години..

публикувано на 13.07.24 в 10:16
Посланик Григор Порожанов

Българската общност в Германия е над 436 000 души

"Българската общност в Германия е добре организирана и интегрирана в местното общество. Имаме 23 български неделни училища, покриващи над 30 града. Там най-малките ни сънародници получават образование по български език, история и цивилизация, география" -..

публикувано на 12.07.24 в 12:43