Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Конституцията наложиха спешен ремонт на Закона за БНБ

Снимка: БТА

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев, определен от президента Румен Радев за служебен премиер съгласно промените в Конституцията от края на 2023 г., няма да ползва неплатен отпуск, както той беше обявил по-рано. Вместо това правомощията му на председател ще бъдат временно прекратени. 
Това се урежда с приети днес поправки в Закона за Българската народна банка, подкрепени от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ, според които управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или заместник-председател на Сметната палата, омбудсманът или заместникът му, за да поемат поста "служебен премиер", ще прекъсват временно правомощията си. В приетите поправки изрично се посочва, че след освобождаването им от поста "служебен премиер" те ще продължат мандата, за който са избрани.
Одитът на правителството, включително служебното, се извършва от Сметната палата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42