Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул
Снимка: БГНЕС

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на султана Абдул Меджид и е добавено "всякое епископство православных" (Всички православни епископи). Тази формула се произнася само от предстоятел на автокефална църква. С този акт българската църковна община в столицата на Отоманската империя заявява, че не признава духовната власт на патриаршията във Фенер и обявява независимост на българската църква. След 10 години на дипломатически перипетии Великденската акция завършва със създаването на Българската екзархия. Българската православна църква е призната за равноправна между останалите църкви през 1945 г. 

Иларион Макариополски (1812-1875)
Историкът Тончо Жечев в своята книга „Българският Великден или страстите български“ пише, че още тогава Георги Раковски оценява толкова високо станалото, че иска този свят ден да се празнува всяка година. „Националният календар на българите по това време е почти бяло поле, по него още няма онези кървави точки, с които отбелязваме празниците. Раковски е искал да прикове вниманието на българите към един от най-важните дни в новото им летоброене. Но дойдоха други събития, личности. Постепенно българският календар се запълни с много червени точки и ние почти забравихме този празник…“, пише Жечев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55