Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За теб"

Снимка: YouTube / Slavin Slavchev

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея певецът за първи път се представя в дует – с Марта Цветкова, освен това е и първата изцяло написана от него песен като музика, текст и аранжимент. В последно време Славин Славчев беше ангажиран с работата по други музикални проекти, през август стана и баща и признава, че това е откроило времето му като още по-ценен актив. Но сега със "За теб" се завръща към самостоятелните си песни и към поп звученето.

Марта Цветкова е вокален педагог и активен изпълнител. Вече има една авторска песен и работи по нови. Двамата със Славин преподават пеене в една школа и по време на редовните творчески срещи на вокалните педагози Марта е споделила на Славин, че има желание да работи по нова авторска музика. Той е готов да помогне с техническата част, но в процеса на работа творческите планове на Марта остават на заден план иСлавин предлага своята вече съществуваща идея за песента "За теб". И двамата бързо стигат до извода, че песента трябва да е дуетна. Решението им е било да не представят типичния певчески дует, в който всеки вокалист изявява своя глас. Концепцията им по-скоро е да доставят послание и внушение най-вече чрез звук, както разказва Славин Славчев:

"Посланието е за едни токсични взаимоотношения между двама човека, които продължават дълго време. И на двамата им е ясно, че им влияят зле, но в същото време никой от тях не може да каже "Край", "Стоп", "Не" на тези взаимоотношения. И те продължават да се влачат във времето и да нанасят емоционална щета и на двамата. Мисля, че много хора биха могли да се припознаят. Не съм я писал за себе си или за някой конкретен човек, не е автобиографична. Просто впечатления, които събирам от други хора около мен, ме накараха да погледна на тази тема по друг начин."

Към песента има и видеоклип, който е дело на младия талант Никола Атанасов. Видеото е заснето през февруари в района на нос Калиакра при почти минусови температури и силен вятър.

След излизането на последния му албум, Славин Славчев работи сам – без продуцент, без съавтори, и се счита в началото на своя творчески път като автор на песни, който обхваща целия процес сам. Марта Цветкова е била една от причините в "За теб" да преобладава поп звучене – има малко по-тежки китари в припева, но Славин е избрал песента да не отива в рок посока. Не само защото Марта е поп и ар ен би изпълнител и би било логично да се съберат някъде по средата, но и защото напоследък покрай студийната работа Славин е преоткрил поп звученето. Вече е събрал доста идеи за нова музика, които чакат своята реализация в цял самостоятелен албум в най-скоро време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35