Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Снимка: БТА

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ.

“За втори път идвам в румънската столица. Първия път беше през септември миналата година на Международния фестивал “Джордже Енеску” със Симфоничния оркестър на Букурещ. Сега е много приятно да видя и друг оркестър, камерния окрестър на радиото, който е изключително добър ансамбъл с много добри професионалинсти, хора, които са жадни за работа”, каза пред БТА маестра Лазарова. Концертът включваше увертюра към операта "Сватбата на Фигаро” от Моцарт, концерт за пиано и оркестър на Роберт Шуман и Симфония номер 2 на Бетовен. Изпълненията завършиха с продължителни овации.

През 2020 г. Деляна Лазарова печели първа награда на Международния конкурс за диригенти на Siemens Hallé. Тя дирижира Симфоничните оркестри на Софийската филхармония и на Българското национално радио, двата най-реномирани оркестъра в България. През последните сезони работи с Филхармоничния оркестър на BBC и Бирмингамския симфоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Националния оркестър – Лил, Гьотеборгските симфоници, Симфоничния оркестър на Северногерманското радио, Държавния оркестър Дармщат и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35