Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР работи по случая в Солинген, при който загина българско семейство

Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.
Снимка: Ройтерс

Министерството на външните работи на България работи по случая с тежкия пожар в германския гр. Солинген от 25 март 2024 г., при който загинаха четирима български граждани от турския етнос, а други трима пострадаха, още от постъпването на първоначалната информация за инцидента. Това съобщават от МВнР в отговор на упрек от страна на лидера на ДПС Делян Пеевски за "безучастност на българската държава към трагедията". 

Българските власти са в постоянен контакт с германската страна с цел изясняване на обстоятелствата около инцидента, за който беше съобщено, че вероятно се касае за умишлен палеж. Разследващият прокурор по случая Хериберт Калуне-Гебхард е обявил публично, че на този етап няма данни престъплението да се дължи на ксенофобски подбуди, посочват от МВнР. Посолството ни следи състоянието на останалите пострадали - младо семейство с едно дете. 

Очаква се следващата седмица да бъде разрешено тримата пострадали да бъдат посетени от българския консул с цел оказване на необходимото съдействие и подкрепа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53