Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

Артистите подготвят голямо американско турне за сънародниците ни отвъд Океана

9
Снимка: Facebook /Лятно Театро

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици връхлитащи балони, ще съпреживяват чудо с оживяващи картини, ще се учат в куклена ферма на грижа към природата, ще се докосват до най-важното в живота – любовта.

"Малка театрална компания", която стои зад обичания от малки и големи фестивал, вече отброява дните до първото си представление за тази година, разпалвайки въображението с обещания за вълшебства, смях и слънчево настроение.


"С нашето създаване през 2013 г. си поставихме задачата да стигнем до хората в малките населени места – разказва Емил Йорданов, режисьор, актьор и управител в компанията. – Работим за децентрализация на културата, затова и още с първия си проект "Театро на мегдана" обиколихме множество градчета, селца и махали около Габрово, където сме ситуирани. Иначе това, което прави успешен фестивала, е че той предлага широк спектър от творчески продукти и в тях хората могат да се припознаят, да открият по нещо за себе си и да се зарадват. Имаме пъстра програма с игри, ателиета, спектакли, шоу програми – от куклено до илюзионно изкуство."

Освен че фестивалът "Лятно Театро" е достъпен за всички, тъй като билети не се изискват, хората имат избора дали да останат пасивни наблюдатели или да се включат в интересни дейности и така да разкрият свое умение или артистична страна. В най-големия си формат той предлага програма от шест часа и половина, която се осъществява в сътрудничество с актьори от различни театри – кукления "Мале-мале", "ТРИО", индивидуални артисти.


"Ателиетата са направени така, че децата заедно с родителите си да изработват кукли – продължава разказа си Емил Йорданов. – Освен това сме подбрали спектакли, които ние наричаме семейни, чието качество и начин на поднасяне позволява на всички да се забавляват, независимо от възрастта. Такова е нашето представление "Каквото направи дядо, все е хубаво" по популярна приказка на Андерсен, както и "Дядо вади ряпа" на театър "Мале-мале". Шоуто със сапунени мехури на Коле Китанов "Балон като слон" също не оставя никого безразличен – включително и нас, въпреки че много пъти сме гледали спектакъла. 

Това е идеята на целия фестивал – да успеем да спечелим вниманието и обичта и на родителите, за да може удоволствието, което децата изпитват, да се предаде към цялото семейство и всички заедно да изживеят нещо хубаво, при това свързано с култура."

Само след месец "Лятно Театро" ще започне своето национално турне, което няма да подмине с безразличие намиращи се встрани от пътя на други пътуващи артисти места. Обещава и в края на лятото да повтори миналогодишния си 24-часов маратон от Габрово, сложил край на летния театрален сезон. След което ще отпътува за Съединените щати за среща със сънародниците ни в Тексас, Невада, Калифорния, Аризона.

"Програмата няма да бъде много по-различна, защото бихме искали културния продукт, който изграждаме в родината, да го покажем и пред сънародниците ни в Съединените щати и по този начин да ги накараме да станат част от развитието му – казва Емил Йорданов. – И тъй като голяма част от екипа на "Лятно Театро" сме възпитаници на куклената школа в НАТФИЗ и знаем, че това изкуство зад Океана се възприема за сравнително екзотично, ще се опитаме да занесем малко от него, за да зарадваме децата. Възнамеряваме също да поднесем една изненада – в анимацията да включим няколко ретрошлагери или игри, които родителите със сигурност ще си спомнят и след като си тръгнем, ще играят в семействата си. Така че идеята ни е да занесем част от нашата култура на сънародниците ни и да ги направим съпричастни към тези културни процеси у нас."

Но и да ги върнат в детството в България с осъвремена версия на "Сляпа баба", разиграваща се в огромен ластик, от който никой няма правото да се отскубне. Или пък с нов вариант на друга популярна някога игра – "Пускам, пускам кърпичка".

Артистите не за първи път ще гостуват зад граница със своя фестивал и с нетърпение очакват поредната си среща с публика, която макар и да живее в различна социална и културна среда, остава белязана и от преживяното у нас.

"Тези срещи много ни вълнуват, защото българите, живеещи извън България, винаги носят една носталгична нотка и търсят всякаква информация за страната ни – казва още Емил Йорданов. – Спектаклите, които им представяме, се оценяват по достойнство и те показват, че се гордеят да бъдат част от българската култура. Въобще получават се много затрогващи срещи, а нещо подобно се случва и в малките градчета у нас, защото хората там рядко виждат такива неща. С други думи, няма значение дали отдалечените от културния живот общности, при които ходим, са във или извън България. Мисията ни е една – да стигнем до всички тях и да споделяме помежду си, защото така се развива един народ."

Емил Йорданов вярва, че не трябва да остават българи, до които българската култура не достига или досегът с нея е прекалено ограничен. "На нас ни е приятно да го правим, а и усещаме топлото отношение на хората, защото оценяват нашите усилия", добавя той.

Снимки: Facebook /Лятно Театро

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

София посреща нови гости в Къщата за литература и превод

Преводачите Ян Махей (Чехия), Елвира Борман   (Германия), Хана Сандборг (Швеция) ,Хана Карпинска (Полша) и Ливия-Мария Нистор (Румъния) ще са резиденти до октомври в Къщата за литература и превод. Къщата е съвместен проект на фондация "Следваща..

публикувано на 29.05.24 в 11:53

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20

Коопродукция с българско участие е отличена със „Златната палма“ в Кан

"Човекът, който не можа да мълчи" на режисьора и сценарист Небойша Слижепчевич спечели наградата "Златна палма за късометражен филм" на кинофестивала в Кан. Филмът е продуциран от Хърватия, Франция, Словения и Националния филмов център на България...

публикувано на 26.05.24 в 10:21