Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Снимка: БТА

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член, но няма нито един случай, при който има провал на процеса по присъединяване.

Геополитическите промени ускориха процеса по разширяване на ЕС, но общността се разширява, когато е подтикната, каза министърът на евроинтеграцията на Сърбия Таня Мишчевич. Тя посочи, че близо 3 години не е имало възможност да се отвори клъстера за преговори между Белград и Брюксел: "Не можеше да има ускоряване, след като се настоява за разрешаването на двустранни отношения". След присъединяването на България в Шенген ще бъдем заобиколени от държави в Шенген, но без да сме в Шенген, подчерта Мишчевич.

След 12 години преговори с ЕС се поучихме от грешките, каза министърът по европейските въпроси на Черна гора Майда Горчевич.

ЕС не е просто алтернатива за Западните Балкани, а необходимост. Няма връщане назад, заяви от своя страна Артемис Мало, зам.-министър за Европа и външните работи на Албания.

Турция има важна роля за европейската сигурност. Това каза Мехмет Бозай, зам.-министър на външните работи на Турция, който участва в "ЕС среща Балканите". Не трябва да уморяваме хората с приказки за разширяването. То трябва да бъде усетено от хората, че са част от ЕС. И същото трябва да се отнася и за държавите членки, коментира Бозай.

Събитието "ЕС среща Балканите" се провежда в "София Tех Парк" и поставя якцент върху засилване на регионалното сътрудничество. Във форума участват лидери от Общността, министри на външните работи и политици, сред които и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи.


Западните Балкани трябва да направят помежду си общ пазар, който да бъде по-тесен и по-задълбочен от общия пазар на Европейския съюз - предложи Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и бивш вършен министър. За да покажем на ЕС, че нашият балкански интелектуален и политически потенциал работи много добре. Останалите държави от Балканите, които вече сме влезли в ЕС, ще съдействаме, добави Паси. Той призова Западните Балкани да се обедният около целта да приключат преговорите за присъединяването към ЕС до 2027 г.

Във видеообръщение към участниците във форума „ЕС среща Балканите“ (EU Meets the Balkans), председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола подчерта, че войната на Русия в Украйна е ускорила процеса по присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС.


Нашата демокрация ще е силна, когато сме обединени и имаме обща визия, че не можем да сме по-силен, стабилен и проспериращ съюз без Западните Балкани, каза Мецола и припомни, че ЕС е решил да започне преговори по присъединяване на Босна Херцеговина.  

Регионът трябва да продължи да изпълнява критериите по присъединяването. Членството в ЕС е трансформиращ процес за нашето партньорство, допълни Роберта Мецола.

Интеграцията и солидарността са най-правилният отговор на заплахите за мира и сигурността – каза от своя страна българският вицепремиер и министър на външните работи в оставка Мария Габриел по времена форума "ЕС среща Балканите", собщава БТА. 

Мария Габриел

Тя отбеляза подкрепата на България за Украйна, Молдова и Грузия. Габриел посочи и че през последните девет месеца е имало конструктивен диалог между България и Република Северна Македония. Постигането на пълна нормализация в отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността и просперитета на целия регион, псочи Мария Габриел.

Още по темата:


Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42