Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

JazzBoree
Снимка: Facebook /JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле".

Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно време тя разширява търсенията си със своите самостоятелни песни, в които комбинира фолклор и джаз.

Савина отдавна иска да създаде формация от съмишленици, които биха се припознали в тази концепция. Убедена е, че за реализацията на големите мечти трябва да се уцели точното време, затова изчаква да натрупа творчески багаж и рутина, за да подходи най-правилно към тази толкова специфична музика. Първо се обръща към "човека с пианото" – така открива Борис Петков в социалните мрежи. Прави ѝ впечатление на млад, талантлив и амбициозен музикант. Следват Андрей Велков на барабани и Ралица Тонева на саксофон. Веднага се сработват, процесът на музициране протича леко, приятно и естествено. Впоследствие стават толкова близки, че се събират не само да творят, но и да споделят неща от живота, времето им заедно е личен и специален момент.

Оказва се, че Борис Петков още преди това е искал да се занимава с български фолклор. Макар да е живял в България през по-голямата част от живота си (от 4 години учи в Германия), едва когато е напуснал родината и започва да изпитва носталгия осъзнава, че не е запознат с българското. Решава да чуе българския фолклор извън клишираната представа за него. След като Савина се свързва с Борис, той разчита тази среща като знак от съдбата, и казва: "Това е!". Класически музикант по образование, той намира много свобода в джаза, а в музикалните науки пристрастията му са към хармонията. Именно Борис прави аранжиментите на всички песни, които JazzBoree записват, като останалите трима се стремят да дообогатяват идеите му. Негов е и изборът на "Дос, дос, Доне ле" за първи сингъл.

"Започнахме с три песни в началото - "Дос, дос, Доне ле", "Стано, Станке" и "Пладненке девойко". "Дос, дос" на мен много ми хареса, това е може би най-любимата ми от първата триада. Много ми хареса текстът – това е авторски текст на Сави, много красив, много искрен, филтриран през нея, през българския фолклор, през много опит и красота. Там аранжиментът се получи много просто, защото стана от само себе си. Има музикални идеи, които носят всичко в себе си, няма нужда да бъдат допълнително подправяни или да се намесваш и преработваш. Ядрото носи цялата информация в себе си. Така аранжиментът се получи изключително плавно."

Савина от своя страна подхожда внимателно към авторството на текста, за който се е уповавала на нашите традиции, сборници, архиви и музикални плочи в БАН:

"Имаме богато наследство, оставено от големи композитори, към които ние трябва да имаме много сериозно отношение и уважение. Така че текстът е авторски може би дотам, доколкото е вдъхновен от всички сборници, които съм прочела. Да, различен е текстът. Да, няма го никъде, в нито един сборник. Но той е вдъхновен от нещата, които съм прочела в тези сборници. Така че – да, може да се нарече авторски, но базиран върху всичко, което е оставено като наследство за нас."

Колкото до музиката на JazzBoree, Андрей Велков я определя така:

"Ние нямаме конкретен стил, към който се стремим – по-скоро плуваме в семейството на джаза, а там има страшно много стилове. Нямаме това ограничение откъм стилистика, но определено накланяме везната към джаза и съответно търсим тази връзка между фолклора и джаза."

Музикантите от JazzBoree открояват важната роля на Алекс Нушев, на чиито тонрежисьорски умения се уповават и дължат звука в "Дос, дос, Доне ле".

Веднага след като пускат песента в социалните мрежи и публичното пространство, получават покани за участия, така че в момента усърдно трупат авторски материал, за да откликнат на желанието музиката им да бъде чута на живо. Докато този момент настъпи, посланието на четиримата от JazzBoree към нас е следното: "Джазът в съчетание с етно мотиви ни събра, а акцентът ни е българският фолклор. В музиката си пресъздаваме някои от най-отличителните белези в българския фолклор, като преплитаме авторски мелодии с джаз звучене. Това е нашата първа песен, която създадохме с много труд и посветеност. Приятно слушане!"


Снимки: Facebook /JazzBoree

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35