Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свързване на гласовете. Диаспората" представя историите на 82-ма българи зад граница

Алексей Пампоров
Снимка: БТА

Онлайн платформата за човешки права "Маргиналия" с подкрепата на фондация "Томсън" е подготвила проекта "Свързване на гласовете. Диаспората", представящ 82 документални истории на хора от българската диаспора в ЕС, САЩ и Канада. Проектът ще бъде представен днес на семинар, организиран от "Маргиналия" и катедра „Радио и телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет "Св. Климент Охридски".



"Проследявайки интервютата на българските емигранти, доц. Алексей Пампоров от Института по философия и социология на Българската академия на науките, който ще изнесе презентация на събитието, отбелязва, че "някак инстинктивно /българите зад граница - бел.ред./ подчертават красотите на родината, но са силно потресени от опростачването на хората: грубо отношение, липса на емпатия и социална солидарност", съобщава БТА. Пампоров изтъква, че сред водещите причини за напускането на България е желанието за по-добър жизнен стандарт, но има и по-любопитни мотиви за емиграция, като например, да се отиде на място с "интересна храна" и като цяло "добър режим на хранене".

"Основната бариера пред завръщането в България се оказва закотвянето поради възникналите семейни и родствени връзки. Втората бариера е липсата на житейски възможности, "защото това означава да започнеш от начало". В този случай се наблюдава и един тъжен факт -съществуващата в България трудова дискриминация поради ейджизъм", казва пред БТА Пампоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20