Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов
Снимка: БГНЕС

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно също, че Георги Димов е новият директор на Агенция "Митници", който наследява на поста разследваната в момента Петя Банкова. Румен Спецов остава начело на НАП. 
Петкова каза, че по извършена от нея проверка по данни на БНБ към 8 април фискалният резерв се е оказал в размер на 6,7 млрд лева. По информация, представена по-рано от бившия финансов министър Асен Василев фискалният резерв е бил в размер на 9,9 млрд. лева към 29 март. От сумата 6,7 млрд. лева 4 милиарда са средствата от Сребърния фонд (Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система), а 2 млрд. са приходи за бъдещи периоди, включително очакваните постъпления от втория транш по ПВУ, посочи Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03