Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият път на културата

Независими артисти и климатични експерти от 8 държави са в София за участие в първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green

Снимка: Facebook /Arte Urbana Collectif

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в София за участие в пилотната резиденция “Климатична грамотност” на европейската програма RE-IMAGINE Green Residency. Организатор на събитието за България са Арте Урбана Колектив, познати с иновативните си международни проекти в сферата на културата, изкуството и образованието.

Една от основните задачи на творческата резиденция е взаимодействието и споделянето на добри практики по пътя на създаване на еко-устойчиви артистични продукции.

В дните между 8-12 април участниците обменят полезен опит и преминават през специализирано обучение, водено от изявени международно признати лектори и ментори. Целта е успешно да интегрират специални зелени практики и подходи в процеса на своята работа. По този начин при създаването, продуцирането и менажирането на артистични продукции те ще могат да насочват общественото внимание към изключително важната за днешния свят тема за климатичните промени и опазването на околната среда.

Сръбският климатолог Владимир Джурджевич ще запознае детайлно участниците с проблемите на климатичната криза, а хърватският еко-активист Лука Томац ще очертае най-актуалните зелени практики в лекцията си "Ecoshift in Culture and Performing Arts". Чуждестранните гости имат възможност да се срещнат с различни български  организации от сферата на изпълнителските изкуства и екологията.

Артистите имат възможност де се включат и в някои допълнителни инициативи, чрез които да опознаят и усетят София и нейния културно-артистичен облик. Гидове от Sofia Graffiti Tour ще разходят гостите из ключови улични арт локации на столицата. Предвидена е и възможността да видят някои от най-нашумелите през този сезон театрални и танцови представления.

Проектът RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin е иновативна двугодишна европейска инициатива за сътрудничество, подкрепена от програма Творческа Европа, фокусирана върху зелената трансформация на сектора на изпълнителските изкуства в Балканския регион и Централна Европа, където зеленият преход все още е в ход ранните му етапи.

Проектът е иницииран от организации, които са сред първите в своите държави, започнали да работят за насърчаване и прилагане на зелени политики в културните и творческите сектори - Green Art Incubator (Сърбия), Pro Progressione (Унгария), Lokomotiva (Северна Македония) и Arte Urbana Collectif (България).

Резидентската програма, обхващаща четири петдневни резиденции във всяка страна-партньор с включени обучения и работилници. След дебюта й в София, участниците ще гостуват на Унгария през юли и на Северна Македония през септември тази година, а през януари 2025 година домакин ще бъде Сърбия.


Снимки: Facebook /Arte Urbana Collectif

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10