Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият път на културата

Независими артисти и климатични експерти от 8 държави са в София за участие в първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green

Снимка: Facebook /Arte Urbana Collectif

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в София за участие в пилотната резиденция “Климатична грамотност” на европейската програма RE-IMAGINE Green Residency. Организатор на събитието за България са Арте Урбана Колектив, познати с иновативните си международни проекти в сферата на културата, изкуството и образованието.

Една от основните задачи на творческата резиденция е взаимодействието и споделянето на добри практики по пътя на създаване на еко-устойчиви артистични продукции.

В дните между 8-12 април участниците обменят полезен опит и преминават през специализирано обучение, водено от изявени международно признати лектори и ментори. Целта е успешно да интегрират специални зелени практики и подходи в процеса на своята работа. По този начин при създаването, продуцирането и менажирането на артистични продукции те ще могат да насочват общественото внимание към изключително важната за днешния свят тема за климатичните промени и опазването на околната среда.

Сръбският климатолог Владимир Джурджевич ще запознае детайлно участниците с проблемите на климатичната криза, а хърватският еко-активист Лука Томац ще очертае най-актуалните зелени практики в лекцията си "Ecoshift in Culture and Performing Arts". Чуждестранните гости имат възможност да се срещнат с различни български  организации от сферата на изпълнителските изкуства и екологията.

Артистите имат възможност де се включат и в някои допълнителни инициативи, чрез които да опознаят и усетят София и нейния културно-артистичен облик. Гидове от Sofia Graffiti Tour ще разходят гостите из ключови улични арт локации на столицата. Предвидена е и възможността да видят някои от най-нашумелите през този сезон театрални и танцови представления.

Проектът RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin е иновативна двугодишна европейска инициатива за сътрудничество, подкрепена от програма Творческа Европа, фокусирана върху зелената трансформация на сектора на изпълнителските изкуства в Балканския регион и Централна Европа, където зеленият преход все още е в ход ранните му етапи.

Проектът е иницииран от организации, които са сред първите в своите държави, започнали да работят за насърчаване и прилагане на зелени политики в културните и творческите сектори - Green Art Incubator (Сърбия), Pro Progressione (Унгария), Lokomotiva (Северна Македония) и Arte Urbana Collectif (България).

Резидентската програма, обхващаща четири петдневни резиденции във всяка страна-партньор с включени обучения и работилници. След дебюта й в София, участниците ще гостуват на Унгария през юли и на Северна Македония през септември тази година, а през януари 2025 година домакин ще бъде Сърбия.


Снимки: Facebook /Arte Urbana Collectif

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София посреща нови гости в Къщата за литература и превод

Преводачите Ян Махей (Чехия), Елвира Борман   (Германия), Хана Сандборг (Швеция) ,Хана Карпинска (Полша) и Ливия-Мария Нистор (Румъния) ще са резиденти до октомври в Къщата за литература и превод. Къщата е съвместен проект на фондация "Следваща..

публикувано на 29.05.24 в 11:53

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20

Коопродукция с българско участие е отличена със „Златната палма“ в Кан

"Човекът, който не можа да мълчи" на режисьора и сценарист Небойша Слижепчевич спечели наградата "Златна палма за късометражен филм" на кинофестивала в Кан. Филмът е продуциран от Хърватия, Франция, Словения и Националния филмов център на България...

публикувано на 26.05.24 в 10:21