Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

Снимка: БТА - архив

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима.

Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне до там. Тогава, въпреки забраната на съветските авиоконструктори заради тежките метеорологични условия, българските летци поемат добре премерен риск и осъществяват полета с нововъведения у нас въздушен лайнер Ил-18. Членове на екипажа са Иван Иванов - главен пилот, Андрей Иванов - командир на самолета, Йордан Песаров - пилот, Павел Игнатов - борден инженер, Серафим Колчев - борден радиотелеграфист, Тома Тодоров - щурман, Господин Господинов - щурман, Петър Петров - земен инженер по двигатели и две стюардеси - Мария Иванова и Славка Григорова.

Полетът с дължина 16 123 км. е по маршрута София – Париж – Дакар – Расифе – Асунсион – Лима. На борда на самолета, освен българските баскетболистки, са също така тимовете на Югославия, Чехословакия и Франция.

През 2012 г. на тържествена церемония единствените живи към онзи момент членове на екипажа Андрей Иванов, Павел Игнатов и Господин Господинов са наградени от президента Росен Плевнелиев с орден „За граждански заслуги”.

Вижте още:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15