Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елитът на световната художествена гимнастика се събира на Световната купа в София

Невяна Владинова: Състезанието ще бъде показателно какво ще се случи на олимпиадата в Париж

Снимка: sofiaworldcup2024.com

София отново се превръща в столица на световната художествена гимнастика, в която елитът на този спорт ще нарисува голямата картина от предусещания, емоции и въжделения броени месеци преди олимпийските игри в Париж.

От 12 до 14 април в зала "Арена София" 57 гимнастички и 15 ансамбъла от 43 държави ще се състезават за призовите места на Световната купа в българската столица. Ще присъстват най-добрите – с изключение на световната шампионка Дария Варфоломеев от Германия и ансамбъла на Китай.

Невяна Владинова
"Купата ще бъде показателна за това какво ще се случи на олимпиадата", категорична е Невяна Владинова, вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика и главен съдия на турнира. "Повече от месец се подготвям за това състезание. Всички детайли по организирането на надпреварата са направени и ни очаква много зрелищна борба за медалите през този уикенд", добави тя.

Четири наши гимнастички всеки ден се конкурират в залата за тренировки, както и в дните на изпитания, в каквито всъщност се превръщат състезанията преди най-големия спортен форум в Париж. Голямата мечта на Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и Елвира Краснобаева е да получат една от двете олимпийски квоти. От тях на домашната Световна купа ще видим Боряна и Стилияна.

Боряна Калейн
"И четирите момичета са изключително различни и всяка носи нещо характерно в себе си, но най-хубавото е, че са равностойни – казва Невяна Владинова пред Радио България. – Стилияна е много атрактивна, Боряна е много женствена и артистична, Ева носи нещо в себе си, което се нарича "Х фактор", а Елвира е като статуетка – тя не стъпва по килима, докато играе. Всички те показват различна гимнастика на изключително ниво."

Стилияна Николова
При ансамблите страната ни ще бъде представена от Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева. След кризата, която преживяха през предходната година и обновяването на отбора, момичетата се намират в отлична форма и могат да повторят историческия успех на златния ни ансамбъл от олимпиадата в Токио през 2021 г., вярва Невяна Владинова.

"Те определено са най-силните в света и с най-силните съчетания – особено през този сезон – продължава вицепрезидентът на БФХГ. – Единственото, което се изисква от тях, е да бъдат спокойни и да не допускат грешки. Така че това е абсолютно възможна цел. В момента момичетата изглеждат много по-сплотени, по-единни. Както винаги тяхната треньорка Весела Димитрова е надскочила себе си при поставянето на съчетанията и те изглеждат коренно различни от видяното досега. Композициите са много сложни, с интересни и атрактивни елементи, с голяма бързина – 2 минути и половина, в които не можеш да си поемеш дъх. Освен това гимнастичките вече са наистина изграден отбор и когато влязат в залата всеки знае, че това е България и гледа с голям интерес към тях."


На Световната купа в София българките в индивидуалната надпревара ще се борят за медалите заедно с италианките София Рафаели и Милена Балдасари, с Дария Атаманов и Даниела Муниц от Израел, с украинките Виктория Оноприенко и Таисия Онофричук. При ансамблите пък към почетната стълбичка наред с нашия отбор ще гледат състезателките от Израел, Италия, Япония, Бразилия, Украйна.

"Силата на българската художествена гимнастика е всеизвестна и тя е в добрите композиции, в музикалните съчетания и в атрактивността", изтъква отличителните страни на гимнастичките ни бившето златно момиче Невяна Владинова. Според нея нашите гимнастички имат силни съчетания с много висока заложена трудност и затова в тренировъчния процес преди олимпиадата се набляга върху съвършенството на изпълнението. "Разбира се, все още не е късно за някоя и друга козметична промяна", добавя тя.

Елвира Краснобаева
Междувременно гимнастичките ни дават всичко от себе си в преследване на голямата цел да участват на олимпийските игри и да се изкачат на най-високото стъпало. Преди Париж обаче им предстоят още три Световни купи, европейско първенство в Будапеща, първа Европейска купа в Баку.

И, разбира се, представянето пред родна публика. Тазгодишната Световна купа обаче ще бъде по-различна не само защото се провежда в олимпийската година, но и заради подкрепата на отбора на бъдещето – децата на България. В първия ден от състезанието всички приходи от билетите ще бъдат дарени за каузата на Детския фонд на ООН – УНИЦЕФ.

Снимки: sofiaworldcup2024.com, facebook.com/BGRGfederation, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Никола Господарски

Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане`2025

В последния ден от Европейското първенство по гребане, което тази година бе в Сегед (Унгария), градът-домакин предаде "щафетата" на Пловдив, който ще организира най-голямото гребно състезание в Европа през следващата 2025 година. На тържествената..

публикувано на 29.04.24 в 19:10
Боряна Калейн

Общо два бронзови медала за Боряна Калейн на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн завърши трета на финала с обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Така с два бронзови медала – единия спечелен вчера в многобоя, тя завърши участието си на турнира. Бронзова Боряна Калейн на Световната купа в..

публикувано на 28.04.24 в 15:11
Светлана Каменова

Европейска титла за Светлана Каменова в бокса

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла на шампионата по бокс в Белград. В категория до 57 кг състезателката, която след по-малко от три месеца ще участва на олимпиадата в Париж, победи рускинята Дария Абрамова. Още една българка –..

публикувано на 28.04.24 в 09:36