Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботаническата градина в София кани на "Пролетни срещи с растенията"

10
Снимка: Ботаническа градина - БАН

На 13 април, когато България за първи път отбелязва Международния ден за признателност към растенията, Ботаническата градина на БАН в София отваря врати за 23-то издание на "Пролетни срещи с растенията", информират организаторите. Инициативата, посветена на невероятното разнообразие, красота и значение на растенията включва и тематичната експозиция "Зеленият лист – кислородният апарат на планетата", която може да бъде разгледана до 20 април, всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.


В деня на откриването – 13 април, от 11:00 и 14:00 ч., доц. д-р Антоанета Петрова ще изнесе беседи за растенията.


В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка с растения, където се отглеждат над 3300 вида от всички континенти. Декоративните сортове, създадени от човека са над 1200 вида, в т.ч. рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотичните американски фуксии (обички), японските кленове, сортовете на хвойни, туи, лъжекипарисите и други.


Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения, което е над 1 % от разнообразието на висшите растения в света.

Снимки: Ботаническа градина - БАН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В България се събират шампиони от световните бойни подиуми

Бургас е домакин на грандиозна галавечер, която събира на едно място десетки шампиони в бойните спортове. Престижната световна ММА организация провежда в събота, 24 август, състезания от веригата BRAVE 86, като за тях идват едни от..

публикувано на 24.08.24 в 10:05

Институцията на омбудсмана се обяви срещу стигматизирането в обществото

" Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала..

публикувано на 24.08.24 в 09:55

Неделно изкачване до хижа "Алеко" ни връща в спомените за първото организирано изкачване на върха

Изложба, планински четения от книги за България, поезия и музиката са само част от програмата на Столичната библиотека по повод 129 години от първото организирано изкачване на най-високата точка в планината Витоша. Поканата е към всички..

публикувано на 24.08.24 в 08:10