Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 изпълнители на странджански фолклор се надпяват в конкурса "С песните на Златка Ставрева"

7
Снимка: личен архив

Второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" събра над 1000 изпълнители, обявиха организаторите му. През почивните дни, 13 и 14 април, в Културен дом НХК в Бургас ще се надпяват изпълнители от различни възрасти, като преобладават най-малките участници между 2 и 14 години. Индивидуалните изпълнители са 120, разпределени в пет възрастови групи, а колективните са 60, разделени на групи до 18 и над 18 години. Участниците ще бъдат оценявани от жури, в чийто състав влизат изявени познавачи и изпълнители на странджански песни – доц. Данка Цветкова, д-р Николай Гурбанов, Костадин Михайлов, Янка Рупкина, Манол Михайлов и Ирина Ставрева.

Конкурсната програма започва на 13 април, а в края на деня е предвиден и самостоятелен концерт на странджанския народен певец Костадин Михайлов, основен инициатор на конкурса. Той ще представи музикалния албум "Песни от Странджа" с оркестъра за народна музика от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив с диригент Николай Гурбанов.

Костадин Михайлов и Златка Ставрева
Концертите на наградените таланти са на следващия ден – 14 април, като всеки от тях ще получи грамота за участие. Във всяка възрастова група ще бъдат раздадени по три награди – диплом, предметна и парична премия. Предвидени са и поощрителни награди. 


Най-добре представилият се участник ще получи приз на името на странджанската народна певица Златка Ставрева под формата на плакет и парична награда. 

Златка Ставрева с нейни ученици
По думите на певицата Златка Ставрева, патрон на конкурса, целта на инициативата е да представи и съхрани характерната странджанска песен. За изпълнителите от вътрешността на страната песента от Странджа планина е особено предизвикателство, тъй като се отличава с богата орнаментика и местен диалект, без които се губи красотата на фолклора от югоизточния край на България.

Вижте също:

Снимки: Фейсбук/Златка Ставрева-МАГИЯТА НА СТРАНДЖА и личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25