Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Врачанският митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод поздрави аудиторията на Радио България за Великден

7
Снимка: БГНЕС

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение. За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа.

С надеждата за спасение от преходното и тленното, Възкресение Христово вече трето хилядолетие продължава да изпълва сърцата на вярващите с упование в силата на истината и любовта. Както всяка година на този ден, тържествената пасхална литургия започва късно вечерта на Велика събота, а православните храмове са препълнени с хора от всички възрасти:


"Пасхална нощ, свята нощ! А колко тържествено и колко красиво е богослужението на Пасха! И какви дълбоки идеи съдържа то!" – отбелязва професор Иван Денев в статия за пасхалното богослужение на сайта Православието. – Канонът от Велика събота обединява печалното с радостното, унинието с тържествеността. С него фактически завършва съботното богослужение и започва пасхалното. Канонът описва състоянието на човечеството, когато една част от него, в лицето на старозаветните праведници, чества победата на Спасителя над смъртта и ада, и друга част – в лицето на апостолите и учениците Христови, все още в дълбоко униние и скръб."


Изпълнени с благовоние от тамян, напомнящ мирото на жените мироносици, посрещнали първи вестта за Възкресението, храмовете малко преди полунощ символично потъват в мрак. Когато часът наближи, свещенослужителите излизат отвън със запалени свещи и точно в полунощ възвестяват Светлото Христово Възкресение с думите:

"Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина, и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите".

При възгласа на възглавяващия богослужението "Христос воскресе!", камбаните започват да бият тържествено и миряните отговарят на поздрава с "Воистину воскресе!”. Малко след христосването (размяната на поздрава за Възкресението) голяма част от множеството се разотива, за да останат черкуващите се от енорията.


Най-тържествена и благолепна е пасхалната служба в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където всяка година богослужението се оглавява от Българския патриарх.

За първи път от новата ни история обаче посрещаме най-светлия християнски празник без патриарх. Негово светейшество Неофит ни напусна броени дни преди Великия пост и временно за Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол беше избран Врачанският митрополит Григорий.


В навечерието на най-почитания християнски празник Великден Негово Високопреосвещенство се обърна към многобройната аудитория на Радио България с думите:


"Пожелавам на всички едно наистина достойно посрещане на Празника на празниците – Пасха Христова – Великден! Това е Възкресение Христово – Възкресението, което преобърна света и представите на много хора за това какво следва след смъртта. Господ Иисус Христос възкръсна самовластно от мъртвите, победи смъртта и дарува живот вечен на всички нас. Това е наистина Празник на празниците, Тържество на тържествата, най-великата радост за всички човеци. Нека наистина осмислим какво се случва на този ден, защото само тогава ние ще съумеем наистина да празнуваме. Да празнуваме не по светски – на трапези, а да празнуваме с духовна радост! Да ликуваме и да прославим Бога за тази велика милост за нас човеците!" – отбеляза митрополит Григорий специално за Радио България.

Пасхалната утриня завършва със "Слово на Св. Йоан Златоуст", в което всички "постили и непостили" са призовани на Божията трапеза, за да "прегърнат Христовата любов” чрез причастието. След службата миряните си разменят боядисани в червено яйца – символ на Възкресението, и козунаци.


Накрая всички се прибират по домовете си със запалена свещ, за да осветят домовете си с Благодатния огън на Възкресението.

Снимки: БГНЕС, Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05