Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила.

Държавният глава е в постоянен контакт с правителството и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в района и при необходимост за тяхната евакуация, се казва още в съобщението.

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Междувременно високопоставени политици у нас изразиха позиция относно иранската атака срещу Израел.

Категорично осъждам неприемливата въздушна атака на Иран срещу Израел. Необходима е незабавна деескалация в Близкия изток и установяване на траен мир”, написа във фейсбук страницата си вътрешният министър Калин Стоянов.

Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион”, се казва в позиция на “Продължаваме промяната”.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов външната ни политика прилага двойни стандарти: “Терористичната израелска атака срещу иранското посолство в Дамаск беше подмината с пълно мълчание, докато закономерният и очакван ирански отговор към Израел беше незабавно осъден от МВнР.”
От БСП призоваха за въздържане и предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликтите в Близкия изток, както и за постигане на устойчив мир




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59