Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Снимка: БГНЕС

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в икономиката, отбраната, културата и образованието. 

През 2024-та се навършват 145 години от установяването на дипломатическите отношения между София и Рим. Радев благодари на Италия за последователната подкрепа за пълноправното членство на България в Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество иразвитие.


Матарела заяви, че се надява страната скоро дае пълноправен член на Шенгенското пространство. Двете страни имат сходни позиции по проблема с миграцията. Като държави на първа линия България и Италия подкрепят решението за приемане на Европейския пакт за убежище.

На 18 април двамата президенти ще посетят учебен полигон "Ново село", за да се запознаят с дейността на Многонационалната бойна група. Италия е рамкова държава на формированието. Матарела и Радев ще се срещнат с български и италиански военни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва с горещо време

В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, в София – около 34°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър...

публикувано на 11.08.24 в 18:30
Панагюрското златно съкровище

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. “ В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките ”, каза кметът на..

публикувано на 11.08.24 в 16:24

Гърция не гаси пожара в своята част от планина Славянка, има опасност огънят да влезе у нас

Има опасност върлуващият пожар в гръцката част на планината Славянка да премине на наша територия, алармира зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков. “ Трябва да намерим общи действия с гръцките власти ”, заяви той, добавяйки, че..

публикувано на 11.08.24 в 14:10