Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Модерен мемориален комплекс отваря врати на военното гробище край града

10
Снимка: Община Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на битката при Тутракан от Първата световна война през 1916 г.. Информацията е представена чрез експозиция и 3D карта на събитията и беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката. 

Основното ядро на музейната експозиция е интерактивна Диорама, където посетителят има възможност емоционално и възможно в най-висока степен реалистично да преживее атаката на Тутраканската крепост през 1916 г. Експозицията представлява 360-градусово съпреживяване на бойното поле чрез виртуална реалност и "живи” експонати от битките. 

По примера на модерните европейски музеи е открито и тематично кафене, където посетителите могат да потърсят допълнителна информация на информационни табла. 

Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Планира се тук да се организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна с интерактивни занимания, пъзели и игри.

Мемориалът на военното гробище е създаден непосредствено след епичните боеве за овладяването на Тутраканската крепост на 5 и 6 септември 1916 г., припомнят от Историческия музей в Тутракан. Намира се на 10 км южно от крайдунавския град Тутракан, като е използван един от укрепените пунктове на Тутраканската крепост – форт № 6.


Историците определят Тутраканската епопея като един от върховете на българската бойна слава.

Историята

След Междусъюзническата война в началото на миналия век и Букурещкия мир от 28 юни 1913 г. България губи Южна Добруджа за сметка на Румъния и границата е изместена южно от река Дунав, по оста Тутракан-Балчик. Съвсем скоро обаче на континента назрява друг военен конфликт – Първата световна война 1914-1918г. – и двата враждуващи блока правят опити да привлекат България на своя страна, като ѝ предлагат различни решения за възстановяване на териториалните загуби.

В опит да обедини етническите си територии страната ни се включва в блока на Централните сили (Германия, Австро-Унгария и Османската империя).

Румъния влиза във войната през август 1916 г. на страната на Съглашението (Франция, Руската империя, Великобритания, Сърбия, САЩ и др. държави). Срещу България, на брега на Дунава са разположени 136 дружини, 135 батальона и 24 ескадрона. В противодействие се изправя Трета армия, предвождана от ген. Стефан Тошев и разполагаща с двойно по-малко сили – 63 дружини, 55 батальона и 24 ескадрона. Българските сили решават да настъпят и Добруджа да бъде освободена, като планът предвижда да бъдат превзети незабавно крепостите Тутракан и Силистра. Въпреки неравните сили, бойният дух на българските войници е несломим в преследване на освобождението на родната земя. Атаката на силно укрепената Тутраканска крепост започва в утрото на 5 септември и за 36 часа решителни битки и настъпление България печели една от най-големите си победи през войната.

Българската артилерия при Тутракан.
След овладяването на Тутраканската крепост на 6 септември 1916 г., по разпореждане на командващия 3-та армия ген. Тошев, цялото население на града и околните села дни наред погребва хилядите загинали българи, румънци и немци в братски могили на един от крепостните фортове. На индивидуалните гробни места са поставени дървени кръстове и са изписани имената на известните загинали бойци. По инициатива на Тутраканския благотворителен комитет, е издигната "Братска могила". 

Братската могила
Мемориалът

През 1922 г. местното население издига паметник обелиск до гробището, на което са изписани на четири езика – български, румънски, немски и османотурски – думите: "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество". 


След завръщането на Южна Добруджа към България с Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. и в годините на социализма военното гробище продължава да бъде място за поклонение пред паметта на жертвите в битката за Тутракан. След 1989 г. са извършени реставрации и подобрения на мястото, което се превръща в мемориал "Военно гробище – 1916 г.”.

Идеята за изграждане на панорама е от 2007 г. Община Тутракан намира средства по оперативна програма "Региони в растеж” 2014-2020 г., а първата копка на проекта е на 5 септември 2021 г. по време на Националния събор възпоменание "105 години Тутраканска епопея”. От днес, 18 април, посетителите могат да съпреживеят героичните исторически събития в новата музейно-експозиционна сграда на мемориала.

Съставил: Владимир Митев       

Снимки: Община Тутракан, Исторически музей – Тутракан, arheget.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55