Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Манева в ексклузивна среща с българите във Виена

8
Цветана Манева
Снимка: БГНЕС

Виена e единственото място извън България, където пленителната Цветана Манева ще отпразнува своята 80-годишнина. Пред сънародниците ни в австрийската столица ще бъде представен за първи път зад граница спектакълът "Честит рожден ден, Цветана", създаден специално за тържествения повод.

"Това ще бъде уникално театрално преживяване, което ще събере на една сцена неповторимата Цветана Манева, Александър Сано, Силвия Петкова, Петър Антонов и един от най-добрите български драматурзи Яна Борисова. Един изумително смешен и покъртително откровен спектакъл за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което никога не посмяваме да изричаме, но страшно много ни вълнува" – пишат организаторите на събитието, което ще се състои на 20 април на сцената на Пратерщерн (Praterstern 1, 01020)."Благодарение на "Честит рожден ден, Цветана" всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море, което тази актриса представлява. Цветана Манева е голяма страст, голяма тема като автор, която ние винаги ще следваме, а тя винаги ще ни предстои. Цветана е символ на таланта, на вдъхновението, на дишането и на радостта. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Няма друг начин, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, освен сцената" – пише още в поканата, отправена от Арт театър-Берлин.


Обичаната актриса е родена на 30 януари 1944 година в Пловдив. Често я наричат "аристократката в българското кино", изиграла е множество и разнообразни роли, но също така е забележителна с начина, по който изразява гражданската си позиция.

"Ние, българите  умеем да правим празници, умеем да ги тачим, умеем и да участваме в тях... Мисля си, че остава открит големият ни проблем... как да се справим с делниците си. Позицията да оцеляваме е стоене на едно място. Никой няма да ни прости и никой няма да ни разреши… Освен това живеенето не е физически, а духовен проблем", казва актрисата, която е и преподавател в Нов български университет. Не проблем, а духовно извисяване предстои за сънародниците ни във Виена, които ще имат възможност да се срещнат с Цветана Манева тази вечер.


Снимки: БГНЕС, www.arttheaterberlin.com, Съюз на артистите в БългарияПо публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България - на фестивал на културното многообразие в Сарагоса

България беше достойно представена на традиционния празник на културното многообразие "Zaragoza Diversa", провел се на площада пред внушителната катедрала „Пилар“ в испанския град Сарагоса на 18 и 19 май. В него традиционно се включват представители..

публикувано на 20.05.24 в 19:18

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04