Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

5 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: me.government.bg

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години.
От агенцията съобщават, че в процеса на прегледа на техническите документи за гарантиране на безопасността на експлоатация на новия тип гориво е бил ангажиран значителен човешки ресурс както от страна на АЯР, така и от страна на външни български и чуждестранни организации за техническа поддръжка.

Александър Малинов
При пристигането на доставката на горивото на "Уестингхаус" в централата на 20 април енергийният министър Владимир Малинов напомни, че за VI блок има подписан договор за диверсификация на горивото с френската компания "Фраматом", и така ще бъде достигната пълна независимост на АЕЦ "Козлодуй". Към момента и двата блока на българската АЕЦ са заредени с руско ядрено гориво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00