Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Снимка: БГНЕС

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия. Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син.

Тишината изпълва сърцата на вярващите, които поглеждат навътре в себе си, за да изпитат съвестта си. Свели глава, те се обръщат към Бога с благодарност и смирение към саможертвата на Христос – жертвеният Агнец, който отменя жертвоприношението от Стария завет и установява Евхаристията, като извор на вечния живот и пребиваване в Бога.


В България Разпети петък е почивен ден, в който храмовете се изпълват с миряни. Рано сутринта, преди богослужението, наречено Царски Часове, в средата на храма, пред изнесеното на Велики Четвъртък Разпятие, се разполага украсеният с цветя Христов "гроб". 


В края на службата, свещениците изнасят от олтара плащаницата с везаното изображение на Тялото на Иисус Христос, снето от Кръста. 


След като свещенослужителите се поклонят, идва ред на миряните, които в знак на смирение и покаяние преминават под плащаницата:

"Това провиране под масата символизира слизането заедно с Господ в гроба – пояснява богословът Александра Карамихалева в интервю за Радио България. – То е нашето умиране за досегашния ни живот в суета, в занимания с наистина празни и суетни неща, живот, продиктуван от нашия егоизъм, гордост, гневливост, алчност, завист и т.н. С колениченето си пред Христовия Кръст, с провирането ни под масата, ние правим точно това влизане в гроба, умираме за досегашното ни "аз". От другата страна излизаме възродени, с обет за нов живот в Христа, живот в любов към другите. В новия живот нашият приоритет е Господ Иисус Христос, с неговите заповеди."


А най-важните Божии заповеди са да обичаме Бога и ближния. Това означава всичко, което правим всеки ден да бъде продиктувано от това никого да не нараняваме. "Всеки човек, който Господ изпраща на нашия житейски път, да си тръгне след срещата с нас по-спокоен, по-радостен и усмихнат, по-уверен, че ще се справи, с по-голяма надежда и с по-голяма вяра, че има Бог, че Бог е близо. От нас е само на едно "Господи" разстояние и няма от какво да се боим" – подчертава Александра Карамихалева.

Разпънат и прикован между двама разбойници, Спасителят се моли на Своя Отец да прости на мъчителите Му и дава висш пример за любовта към Ближния. В този миг, единият от разбойниците познава Сина Божий и иска прошка:


"Това е много силно послание за всички нас, че има надежда, докато сме живи не е късно да се покаем – отбелязва Александра Карамихалева. – Да признаем Христос като Бог и като Спасител. Да го прославим като такъв и да поискаме прошка за нашите грехове. Всъщност разбойникът извършва множество тежки прегрешения, убийства, обири, но с това отношение на скръб и смирение, той осъзнава, че заслужава своето страдание и наказание. Вижда също, че Иисус страда, при все че няма никаква вина, при все че е праведник и това негово прозрение всъщност е спасително за него. Много е обнадеждаващо и за всички нас, но трябва да ни прави и изключително предпазливи, когато казваме за някого, че е грешник. Ние не знаем какъв е той стоейки пред Бога, как той същата вечер се разкайва и се моли и дали Бог не му е простил. Това остава скрито за нас."


Затова трябва да бъдем изключително внимателни, дори в мислите си да се стремим да не осъждаме другите, дори когато с очите си виждаме техните прегрешения. "Вниманието ни трябва да е насочено към всяко движение на нашата душа – дали реагираме спрямо другите хора с любов", казва Александра Карамихалева:

"Всъщност това е нашата мяра – Господ Иисус Христос. Той е единственият наш образец. Във всеки един момент от живота ни трябва да се питаме как Христос би постъпил на наше място. А Той би постъпил с безусловна любов към всеки човек и към грешния, и към праведния – с прошка, с милост и щедрост. Такива трябва да бъдем и ние – да се стремим да ставаме с всеки ден по-добри, повече Христови, повече Божии." 

Вижте още:

Снимки: bg-patriarshia.bg, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27