Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

Снимка: Facebook /Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването на македонския език. "Вторият том е посветен на болезнените процеси след Балканските войни (1912-1913 г.), когато огромна част от българския народ остава извън пределите на свободна България", казва пред БГНЕС съавторът и съставител на двата тома проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания към Българската академия на науките.

Проф. Даниел Вачков
Вачков отбеляза, че за първи път подобно издание е преведено на английски език. "Това е много важен жест към нашите сънародници в САЩ, Австралия, Канада, които продължават да пазят българския си произход", казва ученият.

"Преводът на английски език дава възможност българските виждания да получават много по-широка международна гласност", казва и издателят Димитър Димитров. Благодарение на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" по международния книгообмен тя се разпространява във всички държави от ЕС, по света САЩ, плюс Белград, Скопие, Москва.

За първи път подобна българска книга се превежда от англичанин – Дейвид Мосъп, в тясно сътрудничество с редактора Адриана Момчилова. Мосъп получава голямата награда на Съюза на преводачите за труда си през 2023 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30