Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Снимка: БТА архив

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът бе подкрепен от 114 депутати, 38 гласуваха "против", 8 се въздържаха.

Функции на Съвета:

Ще координира структурите на изпълнителната власт за разработване, провеждане, наблюдение и оценка на държавната политика към българските общности и техните организации зад граница. Ще координира запазването и разпространението на българския език и култура сред българските общности в чужбина. Ще следи за достъпа до качествени административни услуги за българските граждани извън България. Съветът ще насочва и препоръчва мерки за реинтеграция на завръщащите се в страната и за защита правата и интересите на българите зад граница. 

Състав:

Работата на Съвета ще се координира от секретар. Председател ще е премиерът или определен от него министър. Членове на Съвета ще са министрите на външните работи, правосъдието, културата, социалната политика, вътрешните работи, образованието, електронното управление и директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Парламентът прие на второ четене и изменения в Гражданския процесуален кодекс. Те прилагат разпоредбите на ЕС по компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05
Снимка: FB / Elizabeth.Kostova.Foundation

Поезията среща природата на литературен фестивал в София

От 13 до 20 юни София е домакин на 16-ото издание на международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Тази година темата е „Поезия/Природа“, посветена на взаимовръзката между поетичното изкуство и околната среда в свят, в който природата не..

публикувано на 13.06.24 в 08:15