Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците е голямо, тъй като цяла година репетират танците, с които ще се представят в Чикаго. 

Форумът започва с разговор за хореографското изкуство. В първия ден ще бъде представена книгата на Даниела Иванова-Найберг "Хореографът – културен герой".


Събитието е на 25 април от 18:00 до 19:15 часа местно време в галерията на Център „Малката България“ в Града на ветровете. Гост на срещата ще бъде доц. Георги Гаров – ръководител на катедра „Хореография“ във Факултета по изкуствата при Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Водещи теми и въпроси ще бъдат: Какво е да си хореограф? Хореографите вчера, хореографите днес: приемственост, школи, срещи, разминавания? Как се черпи от фолклорната съкровищница? Как се интерпретира? Къде се учи всичко това? Новите образци. Хореографът и клубовете за хорà: предизвикателствата пред клубното фолклорно танцуване и хореографът като разпространител на определен вид културно послание. 

Специални гости на фестивала "Верея" ще бъдат танцьорите от Ансамбъл "Българче" в румънското село Винга, в което от 18-ти век до днес живее банатска българска общност. Те ще изнесат концерт на 26 април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тампа Бей

Ива Димитрова от Тампа, Флорида: След урагана очаквам затруднено прибиране на евакуираните по домовете

Ураганът "Милтън" удари Флорида в един много чувствителен период, когато жителите на Тампа Бей все още се възстановяваха от предишната разрушителна природна стихия – "Хелийн", каза за Радио България Ива Димитрова. По думите и, няма..

публикувано на 11.10.24 в 13:50

В окото на бурята: Наши сънародници във Флорида от първо лице за урагана "Милтън"

Ураганът "Милтън", който достигна в четвъртък Западното крайбрежие на САЩ не предизвика очаквания катастрофален воден прилив. Въпреки това нанесените щети са огромни. До момента властите съобщават за 10 човешки жертви, но броят им се..

публикувано на 11.10.24 в 12:10

719 секции в 57 държави за парламентарните избори на 27 октомври

Днес изтича срокът за образуване на избирателни секции със заповеди от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства по света и този срок ще бъде спазен, подчерта на брифинг Цветозар Томов от ЦИК. 719 секции в 57 държави..

публикувано на 08.10.24 в 16:10