Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 май 1879 година - рождената дата на първата българска пощенска марка

Снимка: bg.wikipedia.org

На 1 май 1879 година са пуснати в обращение първите български пощенски марки, наричани по онова време "сантими".

Номиналната им стойност била 5 сантима, тъй като към онзи момент не е съществувала българска парична единица. На тях бил изобразен изправен лъв с корона като символ на храбростта и борбите на българския народ за освобождение.

Тези първи екземпляри са поръчани от руския княз Владимир Александрович Черкаски, който по това време управлявал гражданските дела в България. Отпечатани са в Държавната руска печатница в Санкт Петербург.
Вижте също:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51