Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Снимка: БГНЕС

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по педиатрия с 40 легла, ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение и на деца, и на пълнолетни. Решението е взето на фона на буксуването от десетилетия на проект за изграждане на така необходимата в България Национална детска болница. От Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница заявиха, че решението за частната болница е гласувано в последния работен ден преди продължителни празници при пълна липса на прозрачност и минира създаването на Национална детска болница, поглъщайки голямо количество медицински кадри. От съвета напомнят, че според анализите само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст, и настояват за незабавно изслушване на здравния министър и на премиера в Народното събрание.
От работещата в подкрепа на качественото детско здравеопазване фондация "Даная" заявиха, че с действията си служебното правителство е абдикирало от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване.
В своя позиция президентът Румен Радев обяви, че с решението си служебният кабинет способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза.
От ПП-ДБ заявиха, че ще подадат решението за частната болница на прокуратурата и ДАНС.
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също призова служебното правителство незабавно да отмени решението си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 22.07.24 в 08:58