Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

Снимка: rsf.org

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, включващ 180 държави. Тя обаче остава на дъното в рамките на ЕС, където се изкачва едва с едно място до 23-то. След нея се нареждат единствено Унгария, Кипър, Малта и Гърция. По-доброто представяне на страната ни през 2023 г. според организацията се дължи основно на факта, че през изминалата година правителството с премиер Николай Денков е показало готовност за реформи, свързани с медийната среда.
Същевременно обаче от организацията за защита на журналистите критикуват управляващите, че не са успели да въведат системни мерки, за да разрешат "ендемичните проблеми" на България, включително този с нарастващия брой на делата шамари (SLAPP).  Независимо от напредъка, "Репортери без граници" отбелязва, че индикаторите на България в областта на политиката, икономиката и сигурността остават сравнително ниски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43