Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

Снимка: rsf.org

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, включващ 180 държави. Тя обаче остава на дъното в рамките на ЕС, където се изкачва едва с едно място до 23-то. След нея се нареждат единствено Унгария, Кипър, Малта и Гърция. По-доброто представяне на страната ни през 2023 г. според организацията се дължи основно на факта, че през изминалата година правителството с премиер Николай Денков е показало готовност за реформи, свързани с медийната среда.
Същевременно обаче от организацията за защита на журналистите критикуват управляващите, че не са успели да въведат системни мерки, за да разрешат "ендемичните проблеми" на България, включително този с нарастващия брой на делата шамари (SLAPP).  Независимо от напредъка, "Репортери без граници" отбелязва, че индикаторите на България в областта на политиката, икономиката и сигурността остават сравнително ниски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44