Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

Снимка: БГНЕС

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране, посочват от централата. Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ „Козлодуй” на 20 април. В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този начин процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години.
Шести блок продължава работата си. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50