Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Снимка: http://bulgariaturism.blogspot.bg

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници.

Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото”, казва кметът Сийка Суркова. По думите й, изградените от родовете на Момчиловци десетки малки християнски храмове са израз на дълбоката религиозност на местните жители.

Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото. Най-новият параклис носи името на Свети Василий, но все още не е осветен, тъй като се извършват довършителни работи. Сред най-посещаваните в следващите дни и нощи ще бъде “Свети животворящ източник“ – Аязмото, който привлича поклонници от цялата страна за Гергьовден.  

Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за празниците, а популярността на Момчиловци като дестинация се дължи именно на съхранените в единство традиции, вяра, история и родови корени, смята кметът.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

София отчита нов ръст на чуждите туристи от началото на годината

Пристигналите туристи в София бележат ръст от 12%, спрямо същия период през 2023 г., съобщиха от Министерството на туризма. От Столичната община информираха, че регистрираните нощувки за полугодието са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо..

публикувано на 16.07.24 в 12:54

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55