Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Снимка: http://bulgariaturism.blogspot.bg

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници.

Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото”, казва кметът Сийка Суркова. По думите й, изградените от родовете на Момчиловци десетки малки християнски храмове са израз на дълбоката религиозност на местните жители.

Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото. Най-новият параклис носи името на Свети Василий, но все още не е осветен, тъй като се извършват довършителни работи. Сред най-посещаваните в следващите дни и нощи ще бъде “Свети животворящ източник“ – Аязмото, който привлича поклонници от цялата страна за Гергьовден.  

Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за празниците, а популярността на Момчиловци като дестинация се дължи именно на съхранените в единство традиции, вяра, история и родови корени, смята кметът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10