Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен водосвет на бойните знамена ще се състои в София по случай Деня на храбростта

Румен Радев
Снимка: БТА

В Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на столичния площад “Св. Александър Невски”. Той ще приеме почетния строй на представителните армейски части и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин. След това ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили.

По-късно пред президентството ще има тържествена смяна на почетния гвардейски караул, на която ще присъстват и ученически гвардейски отряди от Габрово, Гоце Делчев, Рудозем и Русе. Техните капитани ще връчат клетвени обещания и ще разгледат президентската библиотека.

В тържествения ритуал ще участват служебният военен министър Атанас Запрянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на държавното ръководство, на дипломатическия корпус, на военно-патриотичните съюзи. Водосветът ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква – врачанския митрополит Григорий.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05