Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на Светлата седмица

Празнуваме и Свети Георги Победеносец

Снимка: БГНЕС

На втория ден след Великден започва Светлата седмица – наречена така, защото Възкресението на Исус Христос символизира просветлението. В нея православната църква прославя Светите апостоли и Света Богородица.

Тези седем дни носят просветление и надежда за вечен живот след Възкресението на Спасителя, който изкупва греховете на човечеството. Смята се, че Светли понеделник е новото начало в живота на всички ни, на пълно сливане с Бога.

Светлата седмица завършва с Томина неделя. Тогава се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не повярвал в чудото на Възкресението и поискал доказателство.

Във фолклорната традиция денят се свързва с обичая “Размятване на яйца” за предпазване от градушка и за плодородие. За целта момите и момците заставали на поляна и търкаляли червени яйца помежду си.

На 6 май православната църква почита и Свети Георги Победоносец – един от първите мъченици за вярата. 

Той живял по времето на римския император Диоклециан и още като юноша постъпил във войската. Едва 20-годишен бил издигнат до член на държавния съвет. Когато започнали гоненията срещу християните, отказал да участва в тях. Благодарение на силната си вярата устоял на всичките мъчения. Като видели твърдостта му, мнозина повярвали в Христос, включително и Александра – съпругата на императора. По негова заповед Свети Георги бил посечен с меч.

За българите Гергьовден е един от най-почитаните народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Свети Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37