Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

Снимка: Васил Стефанов

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния сингъл от албума им "Кислород". В песента се преплитат пънк и поп звучене – микс, на който всички в групата много държат. Авторът на музиката и текста – китаристът на "Остава"Георги Георгиев – пояснява, че в аранжимента на "Тест" се включват всички от групата, както и музикалният им продуцент Георги Станев, който им помага идейно и клавирно за парчето, а Янко Генов от Дъблин го миксира и мастерира.

"Идеята за кантото на куплета ми хрумна по време на пандемията, без съпровод, без думи. Обикновено записвам на телефона, ако нещо ми хареса, за да не го забравя, но този път не. След няколко дни ми се появи пак в главата и тогава направо си я записах на демо с китара. После при репетициите я доизпипахме и влезе в албума ни "Кислород" – споделя за творческия процес китаристът Георги Георгиев. – По-късно ми дойде идеята да се казва „Тест“, може би подсъзнателно покрай пандемията и цялата обсесия покрай това. Реално става въпрос за теста в една връзка, за въпросите, решенията, компромисите и границите с тези неща. Става дума за намиранията между хората, за етапите, през които минават и най-вече за въпроса запрошката, който силно ме вълнува, като чистилище на натрупани негативни емоции. Любовта като тест.“

При създаването на видеото към "Тест" водеща е била идеята за семпла, натурална, групарска и реалистична визия. С режисьора Васил Стефанов група ОСТАВА работи още от началото на творческия си път, а в кадър са две млади дами, свързани с книгата " Аз, Остава" – редакторът ѝ, поетесата Мария Куманова и Антонина Георгиева- графичен дизайнер на книгата и албума "Океан“, пояснява Жоро.


Снимка: Васил Стефанов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27

Крис Гран – "Две сърца "

След като издаде дебютния си албум "Две сърца", Крис Гран представя и видеото към заглавната песен. Младият изпълнител е написал музиката и текста специално за авторската си колекция. "Избрах тази песен да даде заглавие на дебютния ми албум, защото тя..

публикувано на 17.05.24 в 10:15